Czy jeśli Skoda jest na gwarancji ( nowa ) i założy się sprzęt audio ( inne głośniki,
ewentualnie inne radio,nowa instalacja, wygłuszenie drzwi, subwoofer w bagażniku itd.)
poza serwisem ( w profesjonalnej firmie car audio ) to można stracić gwarancję?
Można. Gdy ja kupowałem swoje auto w 2003r. była adnotacja, ze wszelka ingerencja w instalację elektryczną poza servisem powoduje stratę gwaranacji...tylko nie wiem na co , pewnie na elektrykę i elektronikę.
Żeby nie psuć sobie nerwów, założyłem w servisie kable do wzmaka oraz nowe kable głośnikowe - dałem stosunkowo niedużo a mam w książce wpis , ze montowane w servisie :wink: Chłopaki w servisie (a dokładnie w oddziale gdzie montują alarmy) znali sie na rzeczy i nic nawet nie poniszczyli, także warto było.
Gdy jednak zdecydujesz się na profesjonalistów,też pewnie włos z głowy ci nie spadnie, no chyba , że coś się zchrzani i servis będzie szukał zaczepki :szeroki_usmiech
Zresztą jak masz w planch zrobienie dyskretnego audio, czyli normalnie wszystko umieszczone pod ori zaślepkami itp. to nikt tam IMO specjalnie nie będzie zaglądał
Tak jak napisałem wyżej, istnieje taka szansa a dodatkowo servis ma takie prawo :evil: , a czy zniego musi skorzystać i czy napewno się połapie że coś było grzebane....?
Tylko co może się popsuć po złożeniu przez CA okablowania jeśli faktycznie firma się zna?
Tak jak napisałem wyżej, istnieje taka szansa a dodatkowo servis ma takie prawo :evil: , a czy zniego musi skorzystać i czy napewno się połapie że coś było grzebane....?
Tylko co może się popsuć po złożeniu przez CA okablowania jeśli faktycznie firma się zna?
No właśnie chodzi mi o to, że zepsuje się coś nie związanego z audio, a będą próbować zwalać winę na nie.
Kolega miał takie problemy u Opla.
Montowalem kable i glosniki do tylu. W ASO powiedzieli mi, ze jest utrata gwarancji ale tylko na instalacje radiowa. Czyli tylko na te elementy w ktore ingerujesz. Olalem gwarancje ASO bo dogadalem sie w zakladzie audio, ze jak przez dwa lata siadzie mi instalacja radiowa to oni mi to naprawia gratis.
Gorzej jak chcesz wygluszyc drzwi, wtedy ingerujesz tez np. w elektryke i na to tez tracisz gwarancje.
Hmm , moja Octa mają c 10 miesięcy przeszła operację wzbogacania audio zrobioną własnoręcznie przeze mnie...;-) Wymieniłem wszystko tj. radio , kable, głosniki .Wrzuciłem wzmacniacz i tłumienie drzwi. Jest pewne ryzyko,że do czegoś się przyczepią tym bardziej,że za miesiąc I-szy przegląd auta... Ale na Boga ! W ASO moje radio zamontowali tak,że nawet półkieszeń nie była zamocowana w desce rozdzielczej !!! I oni mi będą mówić jak mam instalować audio w samochodzie ?
BTW - zastanawiam się nad lekkim maskowaniem przeróbek przed odwiedzeniem ASO tj. schowaniem przewodów pod maską (zasilanie wzmaka) , wraz z bezpiecznikiem. Reszty chyba i tak nie znajdą... :diabelski_usmiech
Nastar, oni mówią co źle a co dobrze nie dlatego że sie znają tylko dlatego że są ASO
zależy od ludzi w twoim ASO, ale zasada jest taka - jeśli nie ma problemów z autem to możesz i połowę samochodu wymienić, a jak sie problemy zaczynają to już jest sprawa uznaniowa. Jak zwykle brak określonych reguł powoduje bzdurne sytuacje.
IMO - maskuj co popadnie bo zasada jest czasami też taka - nie widze nie ma problemu -
widzę - o - to jest przyczyna problemów
BTW - zastanawiam się nad lekkim maskowaniem przeróbek przed odwiedzeniem ASO tj. schowaniem przewodów pod maską (zasilanie wzmaka) , wraz z bezpiecznikiem. Reszty chyba i tak nie znajdą...
Co się przejmujesz? :diabelski_usmiech Niech się cieszą że wybrałeś ich servis do zrobienia przeglądu To nie jeste ich sprawa co robisz w twoim aucie, jak wszystko będzie ok, to mogą się co najwyżej poślinić A jak jakiś bystracha zauważy zmiany i coś powie, to walnij mu tekst że jest wpis w książce servisowej bo zakładane w ASO :diabelski_usmiech
Komentarz